Od vsakega nakupa 1€ doniramo družinam v stiski

Ustrezen avtosedež bo poskrbel za varnost na poti

12.01.2021
Ustrezen avtosedež bo poskrbel za varnost na poti
V enem izmed naših preteklih zapisov smo se posvetili seznamu otroške opreme in dodatkov, katerim boste najverjetneje posvetili največ pozornosti. Avtosedež smo postavili na vrh seznama prvih nakupov, saj ga boste potrebovali že ob samem izhodu iz porodnišnice. Na vrh pa ga postavljamo tudi na seznamu najpomembnejših kosov otroške opreme in na seznam, katerim otroškim izdelkom namenite največ pozornosti.
 
Avtosedež mora biti predvsem varen in udoben. Že takoj na začetku apeliramo na vse starše, naj avtosedež ne kupujejo zgolj na podlagi izgleda, barv in cene. Varnost naših otrok je na prvem mestu, zato naj bo avtosedež kakovosten, testiran in kot smo že omenili, varen! Mnogi starši se velikokrat odločijo tudi za nakup rabljenih avtosedežev. Težava pri tem je, da se pogosto ne pozna celotna zgodovina avtosedeža, kar pa lahko izjemno vpliva na zagotavljanje varnosti. Avtosedeži, ki so bili udeleženi v prometni nesreči, namreč pogosto ne zagotavljajo več ustreznega varnostnega nivoja. Zato je bolje, da se odločite za nakup novega avtosedeža, kjer ne boste imeli skrbi s tem, ali je avtosedež še vedno polno funkcionalen in varen.

Pri nakupu avtosedeža se boste srečali z različnimi skupinami oziroma kategorijami. V katero skupino oz. kategorijo spada posamezni avtosedež je odvisno od tega, kako visokim oz. težkim otrokom je namenjen.

Avtosedeži po skupinah
 
Otrok bo varen in udobno nameščen le takrat, ko bo sedel v zanj primernem avtosedežu. Avtosedež se izbira glede na otrokovo težo in višino. Zato so tudi skupine avtosedežev razdeljene glede na ta dva parametra. Razdelitev po skupinah trenutno urejata dva standarda R44/04 in R129. Standard ECE R129 ali nekaterim bolje znan kot i-Size je zamenjal starejši standard R44/04, ob tem pa je še nekoliko zaostril pogoje pri prevozu otrok v avtu. Omenjeni standard namreč zahteva, da se otroci do 15. meseca starosti obvezno vozijo v nasprotni smeri vožnje. Z raziskavami in testiranji je bilo namreč ugotovljeno, da se ob namestitvi avtosedeža v nasprotni smeri vožnje, v primeru trka otroci veliko manj izpostavijo tveganju hujših poškodb hrbtenice.

Na trgu je ogromno avtosedežev, ki so izdelani po standardu R44/04 in ne po novem i-Size standardu R129. Je s temi avtosedeži kaj narobe oz. ali so zaradi tega kaj manj varni? Nikakor ne! Razlika je le v klasifikaciji razredov oz. skupin in v zahtevi po vožnji v vzvratni vožnji do 15. meseca starosti (R129)

Delitev po skupinah je takšna:

Namestitev avtosedeža in sedenje otroka v nasprotni smeri vožnje

Standard                     Teža/višina otroka                                   Ustreza starosti otroka
R44                            Skupina 0 od 0 do 10 kg                    od rojstva do približno 6–9 mesecev
R44                           Skupina 0+ od 0 do 13 kg                 od rojstva do približno 12–15 mesecev
R129 (i-size)       Faza I od rojstva do višine 105 cm         do 15. meseca, nekateri avtosedeži do                                                                                             4. leta starosti
 
Kombinirana smer vožnje (v smeri vožnje ali v nasprotni smeri vožnje)

Standard                    Teža/višina otroka                                     Ustreza starosti otroka
R44                        Skupina 0+ in I od 0 do 18 kg                             od rojstva do 4. leta
R44                       Skupina 0+, I in II od 0 do 25 kg                          od rojstva do 6. leta
 
V smeri vožnje

Standard                  Teža/višina otroka                                 Ustreza starosti otroka
R44                        Skupina I od 9 do 18 kg                              od 9 mesecev do 4. leta
R44                     Skupina I, II in III od 9 do 36 kg                  od 9 mesecev do 11. leta
R129 (i-size)           Faza II od 100 do 135 cm                               od 4. do 11. leta
 
Jahač z visokim hrbtiščem

Standard                   Teža/višina otroka                                 Ustreza starosti otroka
R44                       Skupina II od 15 do 25 kg                                   od 4. do 6. leta
R44                    Skupina II in III od 15 do 36 kg                            od 4. do 11. leta
 
Jahač (z novimi standardi bo izdelava le-teh prekinjena)

Standard                  Teža/višina otroka                                     Ustreza starosti otroka
R44                  Skupina II in III od 15 do 36 kg                                 od 4. do 11. leta
R44            Skupina III od 22 do 36 kg in višji od 125 cm                 od 6. do 11. leta
 
S sistemom Isofix poskrbite za najvišji nivo varnosti
 
Sistem Isofix omogoča varno, hitro in enostavno namestitev avtosedeža. S sistemom Isofix so povečini opremljeni vsi novejši avtomobili, a pred nakupom se vseeno prepričajte ali vaše vozilo omogoča namestitev avtosedeža s pomočjo Isofix sistema. Prednost sistema Isofix je ta, da se skoraj izniči nevarnost, da avtosedež ne bi bil pravilno pritrjen. Večina avtosedežev s sistemom Isofix je opremljena z indikatorji, ki vam enostavno in hitro pokažejo, ali ste avtosedež pravilno namestili.

Prednost avtosedežev s sistemom Isofix je tudi ta, da se zmanjšujejo sile, ki ob morebitnem trku delujejo na otroka. Pri avtosedežih skupine II in III se pritrdilne točke Isofix uporabljajo le za trdnejšo namestitev avtosedeža, medtem ko mora biti otrok obvezno pripet z varnostnimi avtomobilskimi pasovi. Standard i-Size določa Isofix kot obvezen.

Izberite ustrezen avtosedež
 
Izberite varen, udoben in kvaliteten avtosedež. S pomočjo prej predstavljenih tabel in skupin boste sedaj enostavno izbrali primeren avtosedež za vašega otroka. Pri nas imamo v ponudbi zgolj kakovostne, preverjene in varne avtosedeže. Izbirate lahko med različnimi znamkami, modeli, cenovnimi razredi,..

V kolikor potrebujete pri izbiri pomoč, smo vam v spletni trgovini capcap.si vedno na razpolago. Kontaktirajte nas na našo tel. številko ali pa nam pošljite elektronsko sporočilo z vašim vprašanjem in z veseljem vam bomo odgovorili.