Od vsakega nakupa 1€ doniramo družinam v stiski

Dojenje - vse kar morate vedeti

04.05.2022
 Dojenje - vse kar morate vedeti
Velika večina mamic se bo strinjala, da je dojenje izjemno pomebno in močno vpliva na pravilen razvoj in rast otroka. Poleg tega je dojenje zagotovo eno izmed najlepših opravil mlade mamice, saj se med dojenjem vzpostavi prav posebna vez med mamo in otrokom. Tudi mnogi pediatri in drugi strokovnjaki že leta zagovarjajo dojenje kot izjemno pomembno za razvoj otroka.

Kdaj pričeti z dojenjem?
 
V prvih trenutkih po rojstvu, otrok skoraj zagotovo še ne bo sposoben sesati, a kljub temu je izjemno pomembno otroka pristavljati, saj bo začutil kožo in vonj svoje mame. Na takšen način se bo vzpostavil izjemno pomemben prvi kontakt med mamo in otrokom. Ob stiku z mamo se bo otrok počutil varno in sproščeno, kar bo pozitivno vplivalo tudi na kasnejšo izkušnjo z dojenjem.

Kdaj bo mama dobila mleko je dostikrat povezano tudi z načinom poroda. Pri naravnem porodu brez posebnih komplikacij, mame pridobijo mleko že po parih urah po porodu. V kolikor pa je porod s carskim rezom, potem zna trajati tudi dva do tri dni, da se pojavi mleko. Na začetku je mleko nekoliko rumenkasto in gosto. Takšnemu mleku pravimo kolostrum. Kolostrum je izjemno bogat z vitamini in zelo pozitivno vpliva na imunski sistem otroka.

Položaj za dojenje

Otroka se lahko doji na različne načine. Zagotovo se sprašujete kateri položaj pri dojenju je najboljši? To je zagotovo položaj v katerem se mama počuti udobno in prijetno. V takšnem položaju mama obrne otroka proti sebi, pri tem pa je dojenčkova glavica v ravni maminih prsi. Glavica naj udobno počiva na pregibu mamine roke, telo naj leži na podlahti, z dlanjo pa se podpre ritka. Otroka se postavi v pravilen položaj tako, da se ga privije k sebi, nikakor pa naj se mama ne nagiba proti otroku. Pri položaju za dojenje se vedno pazi, da ima dojenček prost nosek in da lahko nemoteno diha.

Mama lahko pred dojenjem nežno masira svoje prsi, ter tako še dodatno stimulira dotok mleka do bradavic. S tem se otroku olajša sesanje, saj mleko hitreje priteče. Med dojenjem si lahko mama pomaga z drugo prosto roko ter bradavico usmeri k dojenčkovim ustom ter tako še dodatno vpliva na uspešnost dojenja.

Pomembno je, da otrok med dojenjem s svojimi usteci objame čim večji del areole ter s tem omogoči, da je vrh bradavice globoko v ustih. V začetnih fazah dojenja lahko prihaja do neprijetnih in dostikrat tudi nekoliko bolečih trenutkov pri mamicah, a ko se dojenje enkrat normalno vzpostavi, postane le-to izjemno lep trenutek v družbi vašega malčka.
Pri iskanju pravilnega položaja za dojenje si lahko pomagate tudi z različnimi pripomočki, med bolj priljubljene zagotovo spadajo blazine za dojenje. Z blazino za dojenje boste lažje držali svojega dojenčka in zagotovo vplivali tudi na uspešnost dojenja.

Kako vedeti ali je po dojenju otrok sit?
 
Mame se vedno znova sprašujejo, ali imajo dosti mleka, ali je njihov otrok sit, ali potrebuje še kakšen dodatek,.. S pravilnim položajem za dojenje boste otroku omogočili, da hitreje sesa in zaužije svoj obrok. Na začetku, ko so dojenčki še nekoliko šibkejši, lahko samo dojenje traja nekoliko dlje. Kasneje, ko je dojenček že malo bolj pri močeh, pa se lahko nahrani že v nekaj minutah.
Po cca. 10 minutah dojenja na eni dojki, se predlaga, da se otrok pristavi še na drugo dojko. Ko je dojenje že dodobra vzpostavljeno, je 15 minut nekakšen optimalni čas, ki je potreben, da se otrok nahrani.

Nekaj znakov, ki kažejo na to, da je vaš otrok sit:
  • sproščeno in umirjeno telo dojenčka
  • kolcanje
  • odprte in sproščene dlani
  • obračanje glavice stran od dojke
  • počasno in nezainteresirano sesanje
Dejstvo je, da ni mogoče natančno ugotoviti, koliko mleka proizvede mamino telo ter koliko tega mleka otrok zaužije. A v kolikor otrok noramlno pridobiva na teži ter v ima dnevno vsaj 5 do 6 mokrih pleničk, potem je vaš otrok zagotovo dobro hranjen, sami pa imate dovolj mleka.

Kot pri mnogih drugih stvareh, je tudi pri dojenju potreben čas, da se le-to normalno vzpostavi. Tako mamica kot otrok se morata na začetku navaditi na dojenje, zato ne obupajte v kolikor bi v vašem primeru dojenje steklo nekoliko kasneje. Potrebno je vztrajati, vsaj v prvih dneh pa vam bodo zagotovo v pomoč babice in pediatri, ki vam lahko pomagajo pri vzpostavitvi dojenja.